Så får du mest ut av din YKB-uppdatering

Att missa sina utbildningsdagar inom YKB eller inte ha dagar rätt registrerade gör att du som yrkesförare inte få lov att kliva upp i lastbilshytten. För den som kör utan YKB blir påföljden böter. Ändå är det många som väntar in i det sista. I år är det ca 70 000 förare som har avvaktat med utbildningen men som nu behöver utbildningsplatser och efterfrågan är redan stor. Karin Joelsson på STR Service ger goda råd för hur du maximerar din uppdatering.

Vem behöver göra YKB-uppdateringar?

– Alla förare med YKB är ålagda att göra fem utbildningsdagar under fem år. Det smartaste är att göra en utbildningsdag om året och både sprida ut kostnaderna för kurserna och den förlorade arbetstiden. Men få förare gör detta. Sedan är tyvärr transportbranschen dålig på att ge förare möjlighet till utbildning på arbetstid, något som borde vara självklart. Det är det i alla andra branscher.

Hur väljer jag min utbildare?

– För det första ska du välja en trafikutbildare som har tillstånd att utbilda inom YKB – och vara noga med att arrangören har både pedagogisk utbildning, kunskap inom branschen och kunskap om just det som du ska uppdatera dig på. Väljer du en STR-utbildare så får du allt detta. Är det exempelvis kursen som handlar om färdskrivare, då kommer du att få kunskap om reglerna, den teoretiska bakgrunden, diskutera tolkningar av kör- och vilotider, men också få träna på att hantera en färdskrivare.

Var hittar jag min utbildare?

– Det finns STR-utbildare över hela landet som håller i uppdateringar inom YKB. Vill du ha hjälp att hitta rätt så kan du söka på korkort.nu eller vända dig till STR Service och få förslag. För rikstäckande företag som har många förare kan vi hjälpa till att ge förslag på större lösningar och egna utbildningar.

När måste jag anmäla mig?

– Det är dags att göra nu, och det är hög tid. Planering är A och O. Även om det är stor brist på förare och det finns orimliga krav att transporter alltid måste kunna levereras oavsett vardag eller helg, så finns det perioder med lägre beläggning. Då borde det kunna gå att få in en YKB-uppdatering. Men återigen, då krävs framförhållning. Har du frågor kring hur dina giltighetstider ser ut kan du vända dig till närmaste STR-utbildare och få hjälp.

Hur blir YKB roligare?

– Jag vet att många ser YKB som ett nödvändigt ont, men det är också en möjlighet att få ny kunskap. Det handlar om förarens arbetsmiljö, vilket i sig är en viktig fråga. YKB-uppdateringar kan ge infallsvinklar som gör arbetslivet bättre. För STR är det en viktig aspekt att få med i utbildningarna. Kunskap är också något du kan konkurrera med. Har du det perspektivet så tror jag det finns mycket användbart att hämta från en YKB-uppdatering.


Det här tyckte vi om YKB:

”Vi använder STR till allt inom YKB och har gjort så länge. Det är viktigt för oss att ha en partner som finns i hela landet eftersom vi har förare på många olika ställen. Sedan är det oerhört viktigt att utbildningen är verklighetsförankrad. Det finns ett regelverk som allt grundas på, men det uppskattas att utbildarna lägger utgångspunkten hos föraren. Vi är absolut nöjda med YKB-utbildningarna som STR förmedlar”.

Nicole Siegbahn Wrethagen, Utbildningssamordnare, Svevia Akademin/HR

”Det fanns en del negativitet till YKB till en början, men det har ändrats hos våra förare. Det är ett gott beröm till STR:s trafikutbildare. De är bra på att möta behoven och skapa en stämning som utgår från chaufförernas verklighet. Sedan är STR oerhört duktiga på administrationen, så att alla detaljer blir rätt och att allt flyter. Det gör mitt arbete lättare.”

Tina Eriksson, utbildningssamordnare, Ragn-Sells

 Publicerad juni 2019