Så skyddar du dig mot viltolyckor

Visste du att över 61 000 fordon är inblandade i viltolyckor varje år? Det innebär att en olycka med vilt sker ungefär var nionde minut. I gryning och skymning är risken störst för vilt på vägen – så här kan du minska risken för en viltolycka.

”Det bästa du kan göra för att undvika en krock är att vara uppmärksam och anpassa hastigheten”, säger Niclas Dahl, verksamhetsledare på Älgskadefondsföreningen.

”Hastigheten för att få handlingsutrymme och för att kollisionen ska bli mindre kraftig. Uppmärksamhet för du kan upptäcka djuret i tid och vara mer beredd.”

Viltstängsel ingen viltfri zon

Varningsmärken ger dig som förare en indikation på när det är extra viktigt att vara uppmärksam. Ofta finns de före och efter viltstängsel, där det finns större risk för att djur som sprungit längs med stängslet springer över vägen.

”Viltstängsel är ingen garanti för att det är viltfritt, och det gäller särskilt där det börjar eller slutar, även om stängslen har en effekt att minska ner antalet olyckor med 70–80 procent”, säger Niclas Dahl.

”En älg hoppar enkelt över stängslet. Det kan vara trasigt och då kommer ett rådjur igenom. Vildsvin kan böka sig under.”

Var särskilt uppmärksam i gryning och skymning.

Rådjur vanligast

Rådjur utgör tre fjärdedelar av alla anmälda viltolyckor, därefter kommer olyckor med älg. Ju vanligare ett djur är, desto större risk för sammanstötning. Hjortar och vildsvin blir vanligare i både naturen och statistiken, liksom rovdjur.

Även om rådjur är vanligast, ger den sällan personskador, om man inte kör med alldeles för hög hastighet och förlorar kontrollen över bilen på grund av det. Det är de större djuren, främst älg, som kan vara farligt. Eftersom älgen har långa ben kommer den stora, tunga kroppen på bilen och kan trycka ihop tak eller kupé.

Sikta mot bakre delen

Så vad gör man då när en älgko eller ett rådjur plötsligt står där på vägen?

”Om djurets mankhöjd är lägre än motorhuven ska man bromsa kraftigt men inte gira. Är det en älg eller annat större djur ska du bromsa för att försöka undvika kollision och styra mot den bakre delen av djuret. Generellt är det säkrare att köra ner i vägrenen än över på motsatt sida.”

Du är skyldig att anmäla olyckan

Om olyckan ändå skulle vara framme och du har krockat med ett anmälningspliktigt vilt, gör då så här:

  1. Ring 112. Du måste ringa omedelbart. Att inte anmäla viltolycka direkt är olagligt och du kan riskera böter. Det räcker inte att ringa dagen efter. Har mobilen laddat ur kan du ju inte ringa, men då ska du ta dig till närmaste telefon skyndsamt.
  2. Säg att du krockat med ett vilt. Om det inte blivit personskador, kommer du att bli kopplad till polisen som vill veta var du är. Om du har gps-uppgifter är det mycket bra, annars gäller närmaste ort, gärna vägnummer, kännetecken på olycksplatsen.
  3. Berätta vilket slags djur som du krockat med.
  4. Märk upp platsen så att skyddsjägaren som skickas ut av polisen lättare kan hitta djuret. Om det inte dött direkt kan det ha dragit sig in i skogen och då måste jägaren veta var de ska börja leta.

”Gå inte fram till vildsvin och rovdjur,” säger Niclas Dahl. ”Känner de sig hotade kan de attackera. Även de andra djuren kan försöka ta sig upp och bort från olycksplatsen och då kan det vara farligt att stå nära. Så gå inte fram till det skadade djuret.”

Fakta: Anmälningspliktigt vilt
  • Björn
  • Hjort
  • Järv
  • Lo
  • Mufflonfår
  • Rådjur
  • Utter
  • Varg
  • Vildsvin
  • Älg
  • Örn

 



Publicerad juli 2017